Električna gitara

Električna gitara i fizika
Prve „električne“ gitare imale su pickup pričvršćen na tijelo akustične gitare. Poteškoću je stvarala pojava "povratne sprege", jer je zvuk iz pojačala uzrokovao rezonanciju šupljeg instrumenta, stvarajući kakofoniju. Da se to izbjegne počele su se izrađivati gitare bez rezonantne šupljine. Od tada se one izrađuju iz punog drveta. Prvu takvu gitaru dizajnirao je Leo Fender, proizvođač gitarskih pojačala.
No da bismo čuli električnu gitaru, od titranja njenih žice pa do zvuka koji čujemo, nekoliko je koraka koji koriste važne zakone fizike.
Elektromagnetski pickup električne gitare sastoji se od trajnog magneta i zavojnice vrlo tanke žice omotane oko tog magneta. Ako je žica instrumenta izrađena od feromagnetskog materijala, npr. čelika, magnet će je djelomično magnetizirati. Ako se tako magnetizirana žica pomiče, to dovodi do promjene magnetskog toka u zavojnici, što inducira mali napon (nekoliko desetaka do nekoliko stotina milivolta). Ovaj napon se nakon pojačanja u gitarskom pojačalu može učiniti čujnim uz pomoć zvučnika.

Reakcija mlaza

Reakcija mlaza

Reakcija mlaza

Reakcija mlaza

Reakcija mlaza

Reakcija mlaza

Reakcija mlaza