Zašto je nebo plavo?

Rayleighovo raspršenje
Ako je svemir crn, a zrak nema boje, zašto je onda nebo plavo? Obično uzimamo zdravo za gotovo da je boja neba plava! Međutim, nije teško saznati zašto je tomu tako.
Nebo je plavo jer se sunčeva svjetlost raspršuje kada nailazi na plinove i čestice prašine u našoj atmosferi. To se naziva Rayleighovo raspršenje. Plava i ljubičasta svjetlost imaju najkraće valne duljine, pa se te boje najlakše raspršuju u atmosferi. Kad je sunce u zenitu, vidimo plavo nebo. Ljubičastu svjetlost ne vidimo jer nam oči nisu toliko osjetljive na ljubičastu kao na plavu, a i zato što sunce ne emitira toliko ljubičaste svjetlosti.
Međutim, kako sunce zalazi, boje se mijenjaju! Kada gledamo sunce kroz deblji sloj atmosfere, dok svjetlost dopre do nas, plave i ljubičaste svjetlosne zrake su se raspršile, ostavljajući one crvene i narančaste, s najvećom valnom duljinom.
Većina telefonskih svjetiljki radi dobro, što je zgodno ako to radimo s razredom i treba nam nekoliko svjetiljki. Svjetiljka sa žarnom niti NIJE radila. Nažalost pokus dobro uspijeva tek ako radimo u mraku. Učenicima je to “super”!
Napunimo staklenku vodom i ugasimo svjetlo. Osvijetlimo vodu. Nema raspršenja jer nema čestica koje bi raspršile svjetlost. Postupno, kapaljkom dodajemo malo mlijeka ovisno o veličini staklenke. Ne previše jer će se teško vidjeti svjetlo. Promiješajte da voda bude ravnomjerno zamućena.
Sada osvijetlite. Ovo neće biti duboko plavo kao nebo jer nebo stvara PUNO više raspršenja. Ali jasno se vidi plavičasta nijansa pri vrhu i žućkasto rumena boja na dnu posude. Plavo svjetlo se raspršilo na putu do dna posude. Ostale su samo žuta i narančasta valna duljina!

Koeficijent trenja