Višenamjenski versorij

Osjetljivi ležaj od loptice za ping-pong zanimljiv je i jednostavan za izradu instrumenta koji se može koristiti za više pokusa.
Treba nam čelična igla za pletenje čarapa šiljata na oba kraja, ili "žbica" od kotača bicikla ili slična ravna željezna žica zašiljena turpijom na jednom kraju. Tom iglom ili žicom probodite lopticu za stolni tenis kroz sredinu. Zatim prođite više puta magnetom duž igle da se magnetizira.
Čašu ili šalicu koja ima samo malo veći promjer od ping-pong loptice napunite vodom do samog ruba i stavite probodenu lopticu na površinu vode. Primijetit ćete da loptica ima sklonost priljubiti se uz stjenku čaše? To jako ometa osjetljivost ležaja. Međutim, ako čašu napunite do vrha i još da se prelije, izdignuta površina stvorit će konveksni meniskus i loptica će se držati sredine. Ovo "otkriće" pomaže u izumu ovog "ležaja". Ako igla ne stoji vodoravno uravnotežite ju pažljivim pomicanjem kroz lopticu na jednu ili drugu stranu. Ležaj je jako osjetljiv tako da pomak i za djelić milimetra utjeće na ravnotežu. Strpljivo podesite vodoravni položaj. Provjerite koliko je to osjetljiva magnetska igla tako što će se usmjeravati prema sjeveru i reagirati na udaljene magnete. Koliko udaljene? Ako je magnet od neodimija i na pola metra od igle. Izgled gotovog instrumenta prikazan je na priloženim fotografijama.
Ovaj instrument može biti izrađen i od drugih materijala osim čelične žice: slamke za piće ili drvenog štapića za ražnjiće, aluminijske ili bakrene žice. Ako se umjesto čelične žice koristi drveni štapić ili slamka, na krajeve se mogu nabosti uzorci raznih materijala, a uz jaki magnet može se saznati je li taj materijal dijamagnetičan ili paramagnetičan.

chladnijeve figure