E-škola Fizika

Dobro došli na FizTube !
Fizika na TV, radiju, novinama

Propustili ste neku od zanimljivih emisija o fizici?  -  Ništa zato.

 Ovdje ćete naći arhivu video isječaka TV emisija emitiranih u posljednje vrijeme. Osim toga nastojat ćemo svaku temu obraditi dopunskim podacima, slikama i tekstovima. Ova će se arhiva popunjavati dostupnim video materijalima koje i vi možete poslati, uvjet je da emisija bude na hrvatskom jeziku ili da ima pisani prijevod na hrvatski jezik.

     

 

Javni pokusi

Povodom 'Svjetske godine Fizike 2005' u Zagrebu su se odigrale mnoge prigodne priredbe. Jednu od njih zabilježila je Hrvatska Televizija.

Ovdje je snimka reportaže o tri javna pokusa izvedena na Trgu Francuske Republike.

  • Lebdenje kugle (ilustracija Bernoullijevog načela)
  • Lovac i majmun (zakon slobodnog pada)
  • Magdeburške polukugle (atmosferski tlak i vakuum)

[više >>>]
Zašto se mačka uvijek dočeka na noge?

Mačka se uvijek dočeka na noge. Je li to istina i ako jest kako to objašnjavamo?
Živino srce

Živino srce kuca u sumpornoj kiselini
Šibice izvode salto

U emisiji Kratki spoj (HTV 2) pokazuje se čudno ponašanje jednostavnog sustava. Na tanku nit s jedne strane obješena je lagana kutija šibica, a na drugom je kraju teški snop kljčeva. Pusti li se ključeve padati oni će za sobom povući kutiju šibica ali one se ne daju .... .
Slomljeno srce

Kao i svaka druga konvergentna leća i cilindrična leća okreće sliku. To njeno svojstvo iskorišteno je za "zagonetnu" pojavu da leća ne djeluje na neke riječi. TV-emisija "Kratki spoj"
Tamna tvar

Tamna tvar je hipoteza o postojanju nevidljive mase u svemiru o čemu zaključujemo na temelju gibanja galaksija. TV-emisija "Kratki spoj"
Zašto kruh uvijek pada na namazanu stranu?

Tvrdnja da kruh koji nam ispadne iz ruke uvijek pada na namazanu stranu dade se objasniti ako analiziramo vrijeme potrebno da kriška učini puni okret u zraku. TV-emisija "Kratki spoj"
Van de Graafov generator

Atom je električki neutralan. To se može narušiti dodavanjem ili oduzimanjem elektrona. Gumeni remen generatora tare se po plastičnom valjku i nabija kupolu Van de Graaffovog generatora. TV-emisija "Kratki spoj"
Bernoullijevo strujanje

Strujanje u suženju postaje brže. No zbog zakona sačuvanja energije smanjuje se tlak mjeren okomito na smjer strujanja. Bernoullijeva jednadžba u stvari i jest izraz očuvanja energije kod strujanja fluida. Postoje zgodni pokusi koji to ilustriraju i koji nam pojašnjavaju neobične pojave snižavanja tlaka uz fluid koji struji većom brzinom TV-emisija "Nulti sat"
Rezonancija

Poput trenja i rezonancija je pojava koja nam negdje odlično služi ali nam isto tako može pričinjavati velike smetnje tamo gdje je nepoželjna. Rezonancija se događa kada želimo vanjskom periodičnom silom utitrati neki oscilator pa uskladimo frekvenciju pobudne sile s vlastitom frekvencijom oscilatora. Prijenos energije na oscilator tada je najveći.
Zvuk i Edisonov fonograf

Što je to zvuk i kako je nastao prvi zvučni zapis? Analogno zapisivanje zvuka bio je revolucionaran izum koji nas je doveo do današnjih nosača zvuka s više milijuna većim kapaciteom digitalnog zapisa.
Ugljikov dioksid CO2 Prvi dio

Ugljikov dioksid je plin s kojim smo često u doticaju jer ga stvaramo u našim plućima ili ga udišemo dok pijemo gazirane napitke. To nije otrovan plina ali ako potpuno istisne zrak iz naše okoline moguće su tragične posljedice. U zatvorenim prostorijama može uzrokovati hipoksiju - nedostatk kisika koji uzrokuje gubitak svijesti pa čak i smrt.
Ugljikov dioksid CO2 Drugi dio

Ugljikov dioksid je plin teži od zraka. U zatvorenim prostorijama može uzrokovati hipoksiju - nedostatk kisika koji uzrokuje gubitak svijesti pa čak i smrt. Ali to njegovo svojstvo može nam pomoći da ugasimo plamen ako s dovoljnom kličinom ugljikovog dioksida zapriječimo dotok zraka.
Razbijanje čaše zvukom

Da bi se rezonancijom postiglo takvo intenzivno titranje koje bi dovelo do raspada tjeranog oscilatora (u našem slučaju staklene čaše) kao nužan uvjet potrebno je da pogonski oscilator (zvučnik) ima frekvenciju jednaku vlastitoj frekvenciji tjeranog oscilatora, ali to još nije dovoljno. Potrebno je još i da pogon ima dovoljnu snagu da svlada gušenje u tjeranom oscilatoru. TV-emisija "Kratki spoj".
Uloga pokusa

Pokusi nam otkrivaju neočekivano ponašanje tijela i njihovo međudjelovanje s ostalim tijelima u prirodi. TV-emisija "Nulti sat".
Visina tona u šalici cappuccina

Visina tona pri kucanju žlicom o dno šalice ispunjene pjenastom tekućinom postaje sve viša kako se kada se količina pjene smanjuje. To se vidi u pokusu s mineralnom vodom. TV-emisija Kratki spoj..
Pokusi s tekućim dušikom - Prvi dio

Tekući dušik ima temperaturu isparavanja od -195 stupnjeva Celziusa. Ne smije se držati u zatvorenim posudama, a zbog velike razlike u odnosu na sobnu temperaturu može poslužiti za pokuse u kojima saznajemo kako se pojedine tvari ponašaju kod naglog ekstremnog hlađenja. TV-emisija Kratki spoj..
Pokusi s tekućim dušikom - Drugi dio

Tekući dušik ima temperaturu isparavanja od -195 stupnjeva Celziusa. Zbog izuzetno niske temperature različiti materijali uronjeni u tekući dušik dramatično mijenjaju uobičajena svojstva. Plinovi se ukapljuju, tekućine se zalede, a kovine postaju krute i elastične. Vodičima se smanjuje električni otpor. TV-emisija Nulti sat..
Spada li fizika u kulturu ?

Prilog Dražena Ilinčića o izložbi "4 fizike" autora Hrvoja Mesića snimljen u siječnju 2003. godine, za emisiju 'Pola ure kulture' govori o tome da je fizika kao i prirodoslovlje također dio kulture..
Godina fizike u Zagrebu

Godina fizike - 2005. - obilježena je u Zagrebu između ostalog i javnom izvedbom nekih pokua. U emisiji "Znanstvena petica" zabilježen je taj događaj uz razgovor sa sudionicima..
Duga

O pojavi duge na nebu može se govoriti ali se njene boje mogu postići i jednostavnim pokusima s prizmom i CD-om. Učenici izvode ove pokuse i uče koji je redoslijed boja dobiven prolaskom svjetla kroz prizmu. Odbijanjem svjetla od površine CD-a takodjer nastaje spektar ali je načelo te pojave drugačije. Tu se naime radi o ogibu ili difrakciji na optičkoj rešetci.

[više >>>]
Priredba u O. Š. Voltino

Povodom dana Sunca u O.Š. Voltino u Zagrebu pozvani su Hrvoje Mesić i Ivica Aviani da izvedu zanimljive pokuse za učenike. Naravno uvjet je bio da i učenici pripreme neke jednostavne i zanimljive pokuse.